tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
Winogrona

Winogrona – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Wstęp

Winorośl właściwa należy do rodziny winoroślowatych. Aktualnie uprawiana jest głównie w Europie. Owoce winorośli właściwej różnią się między innymi kolorem. Wyróżniamy winogrona jasne: zielone i żółte, oraz ciemne: różowe, fioletowe i granatowe. Kolor winogron wynika z zawartości barwników antocyjanowych a także tanin, znajdujących się głównie w skórce owocu. Owoce jasne posiadają najmniej tych barwników, natomiast owoce ciemne duże ilości, stąd ich intensywne zabarwienie. Warto przy tym podkreślić, iż ciemne winogrona są bogatsze w składniki odżywcze od jasnych.

Wartość odżywcza

100 g winogron dostarcza średnio 67 kcal, około 18 g węglowodanów, w tym 16 g cukrów, 0,5 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz 1,5 g błonnika.

Spośród witamin i składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują: witamina K, potas i miedź. Witamina K wpływa korzystnie na układ krwiotwórczy oraz gęstość mineralną kości. Potas zaś reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Z kolei miedź wpływa na zdrowy stan skóry, włosów i paznokci.

Właściwości zdrowotne

W ciemnych odmianach winogron występuje resweratrol. Jest to przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami. Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega także nadmiernemu sklejaniu się płytek krwi, i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Do tego chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Znajdujące się w winogronach pestki są bogate w wiele związków mających dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia. Są to: katechiny, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Co ciekawe z pestek winogron wydobywa się olej.

Winogrona mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 45, ale z uwagi na fakt, iż zawierają przeszło 10 g węglowodanów w 100 g, nie są zalecane dla osób z cukrzycą. Należy jednak przy tym zaznaczyć, iż ważne jest nie tyle co jemy, ale przede wszystkim ile czego jemy, i łącznie z czym. Stąd prosty wniosek, że osoba z cukrzycą może wkomponować winogrona w posiłek o dobrym składzie.

Zastosowanie winogron

Winogrona znajdują swoje zastosowanie jako przegryzka, składnik ciast czy deserów.

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych