tiramisu - Tiramisu

Tiramisu

Składniki:

  • 6 jajek
  • 120 g cukru (+ 2 łyżki cukru do kawy) lub 140 g erytrytolu/innej substancji słodzącej
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao 

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka, i stopniowo dodawać 60 g cukru i nadal ubijać, aż erytrytol lub cukier się rozpuści. Sztywną pianę wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Do żółtek dodawać pozostały cukier i ucierać aż powstanie z nich jasna, kremowa masa. Dodać do niej mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia się masy (można użyć miksera z końcówką do ubijania piany z białek).
  3. Przygotować filiżankę kawy rozpuszczalnej według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do masy mascarpone dodać pianę z białek i wymieszać mikserem.
  4. Ostudzoną kawę posłodzić 2 łyżkami erytrytolu lub cukru. Na dnie płytkiej formy ułożyć zamoczone w kawie, biszkopty (uważać, żeby biszkopty zupełnie nie rozmiękły).
  5. Na biszkoptach rozsmarować warstwę kremu i ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów zwilżonych kawą. Posmarować biszkopty kremem, wygładzić wierzch i posypać przez sitko niesłodzonym kakao.

Smacznego!