Tiramisu
Składniki:
- 6 jajek
- 120 g cukru (+ 2 łyżki cukru do kawy) lub 140 g erytrytolu/innej substancji słodzącej
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Ubijać białka, i stopniowo dodawać 60 g cukru i nadal ubijać, aż erytrytol lub cukier się rozpuści. Sztywną pianę wstawić do lodówki na 20 minut.
- Do żółtek dodawać pozostały cukier i ucierać aż powstanie z nich jasna, kremowa masa. Dodać do niej mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia się masy (można użyć miksera z końcówką do ubijania piany z białek).
- Przygotować filiżankę kawy rozpuszczalnej według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do masy mascarpone dodać pianę z białek i wymieszać mikserem.
- Ostudzoną kawę posłodzić 2 łyżkami erytrytolu lub cukru. Na dnie płytkiej formy ułożyć zamoczone w kawie, biszkopty (uważać, żeby biszkopty zupełnie nie rozmiękły).
- Na biszkoptach rozsmarować warstwę kremu i ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów zwilżonych kawą. Posmarować biszkopty kremem, wygładzić wierzch i posypać przez sitko niesłodzonym kakao.
Smacznego!