Szczypiorek – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Wstęp
Szczypiorek należy do rodziny amarylkowatych, czyli tej samej co czosnek czy cebula. Wywodzi się z chłodnych rejonów Europy i Azji. Charakteryzuje się pikantnym smakiem. Istnieje wiele jego odmian.
Wysoka zawartość olejków eterycznych obecnych w warzywie wpływa na działanie antybiotyczne. Spośród nich szczypiorek jest szczególnie bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Co ciekawe, szczypiorek dzięki obecności związków siarki ma potencjalne działanie antynowotworowe, szczególnie względem prostaty i żołądka.
Wartość odżywcza
100 g szczypiorku dostarcza średnio 30 kcal, około 4 g węglowodanów, około 3 g białka, oraz około 1 g tłuszczu.
Szczypiorek stanowi bogactwo witamin. W tym przede wszystkim witaminy A, K, C i kwasu foliowego. Zawiera też wiele cennych składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych, szczególnie beta-karotenu oraz luteiny i zeaksantyny. Z uwagi na wysoką zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaleca się aby łączyć szczypiorek z tłuszczem, celem zwiększenia ich przyswajalności.
Właściwości zdrowotne
- Witamina A wpływa pozytywnie na nasz wzrok, zapobiegając kurzej ślepocie.
- Witamina K oddziaływuje korzystnie na układ krwiotwórczy. Wzmacnia też kości.
- Witamina C wspomaga nasz układ immunologiczny, do tego uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia ściany tętnic.
- Kwas foliowy jest niezbędny do rozwoju wszystkich komórek organizmu.
- Luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w przyszłości.
Zastosowanie
Szczypiorek nadaje potrawom delikatnego, cebulowego aromatu i łagodnego, lekko piekącego smaku. Smak ten może dopełnić niemal każdą potrawę. Najczęściej stosuje się go w połączeniu z mięsem czy rybami. Może być także używany do twarożku czy dań jajecznych.
Chcesz wiedzieć więcej o różnych produktach żywnościowych 🤔
❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych
❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy ⬇