Szarlotka
Składniki:
- Na kruche ciasto:
- 5 żółtek jaj
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżki erytrytolu lub innej substancji słodzącej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- Na bezę:
- 5 białek jaj
- szczypta soli
- 150g erytrytolu lub innej substancji słodzącej
- Na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Rozpocząć należy od przygotowania ciasta. Zimne masło pokroić nożem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schować do lodówki na pół godziny. Wyjąć z lodówki i podzielić tak, aby 2/3 ciasta zostało do formowania, a pozostałą część ponownie schować do lodówki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować prostokąt z pozostałej części ciasta. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce jabłka, a następnie je udusić (dodając przy tym cynamon).
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli i erytrytol.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, pianę z białek, a na wierzch startą resztę ciasta z lodówki.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!