tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
91532350 221453622599971 2146803917885800448 n - Szarlotka

Szarlotka

Składniki:
  1. Na kruche ciasto:
  • 5 żółtek jaj
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżki erytrytolu lub innej substancji słodzącej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  1. Na bezę:
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 150g erytrytolu lub innej substancji słodzącej
  1. Na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Rozpocząć należy od przygotowania ciasta. Zimne masło pokroić nożem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schować do lodówki na pół godziny. Wyjąć z lodówki i podzielić tak, aby 2/3 ciasta zostało do formowania, a pozostałą część ponownie schować do lodówki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować prostokąt z pozostałej części ciasta. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  1. W międzyczasie umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce jabłka, a następnie je udusić (dodając przy tym cynamon).
  1. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli i erytrytol.
  1. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane jabłka, pianę z białek, a na wierzch startą resztę ciasta z lodówki.
  1. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!