Spaghetti Bolognese
Składniki:
- 4 łyżki parmezanu lub innego sera
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka (150 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 200 ml ciepłego bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- pieprz
- 1 łyżka listków tymianku
- sól
- 400 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, a następnie drobno pokroić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa smażyć do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Dodać mięso i podsmażać wszystko przez 10 minut, dolewając po trochu ciepłego bulionu. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i pomidory. Przyprawić: papryką, cynamonem, ½ łyżeczki pieprzu i tymiankiem. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, ciągle mieszając. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Spaghetti ugotować al dente (około 8-12 minut we wrzącej osolonej wodzie). Odcedzić, podać z sosem i parmezanem.
Przepis na 4-6 porcji
Rada: pozostałą część sosu można zamrozić