Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Składniki:

  • 4 łyżki parmezanu lub innego sera
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka (150 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 200 ml ciepłego bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz
  • 1 łyżka listków tymianku
  • sól
  • 400 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać, a następnie drobno pokroić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa smażyć do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Dodać mięso i podsmażać wszystko przez 10 minut, dolewając po trochu ciepłego bulionu. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i pomidory. Przyprawić: papryką, cynamonem, ½ łyżeczki pieprzu i tymiankiem. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, ciągle mieszając. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Spaghetti ugotować al dente (około 8-12 minut we wrzącej osolonej wodzie). Odcedzić, podać z sosem i parmezanem.

Przepis na 4-6 porcji

Rada: pozostałą część sosu można zamrozić