Śniadanie VII

  • chleb żytni pełnoziarnisty (90 g)
  • 15 g masła extra
  • 17 g baleronu pieczonego (1 plaster)
  • 15 g polędwicy sopockiej (1 plaster)
  • 20 g sera gouda (1 plaster)
  • 60 g pomidora
  • ogórek kiszony (60 g)
  • napój sojowy (100 ml)

Energia: 490 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 56 g; IG = 55

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni pełnoziarnisty można zastąpić chlebem z innej mąki pełnoziarnistej (w tej samej ilości)
  2. Baleron można zastąpić np. 1 plastrem karkówki pieczonej
  3. Polędwicę można zastąpić plastrem dowolnej wędliny
  4. Porcję pomidora 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
  5. Ser gouda można zastąpić innym rodzajem sera w ilości 20 g
  6. Ogórek kiszony można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
  7. Napój sojowy można zastąpić mlekiem krowim (w ilości 100 ml)

Link do Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6932/sniadanie-500-kcal-zestaw-vii/

Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: A, K, B1, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, chrom i molibden

Śniadanie 7 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy i krwiotwórczy.