Śniadanie V
- 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra
- 17 g baleronu gotowanego (1 plaster)
- 20 g sera gouda (1 plaster)
- 60 g pomidora
- ogórek kiszony (60 g)
- napój sojowy (100 ml)
Energia: 491 kcal; Białko: 19 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 61 g; IG = 25
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
- Baleron można zastąpić np. 1 plastrem karkówki pieczonej
- Porcję pomidora 60 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 150 g
- Ser gouda można zastąpić innym rodzajem sera w ilości 20 g
- Ogórek kiszony można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
- Napój sojowy można zastąpić mlekiem krowim (w ilości 100 ml)
Link do Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6903/sniadanie-500-kcal-zestaw-v/
Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 5 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.