Śniadanie IV

  • 40 g chleba z żyta i samopszy (1 kromka)
  • 6 g masła extra
  • boczek pieczony (1 plaster – 20 g)
  • chrzan tarty (4 g)
  • papryka czerwona (120 g)
  • jajo gotowane (75 g)
  • napój owsiany (150 ml)

Energia: 475 kcal; Białko: 22 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 48 g; IG = 18

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 30 – 40 gramów
  2. Boczek pieczony można zastąpić np. karkówką pieczoną w ilości 20 g
  3. Chrzan można zastąpić musztardą
  4. Paprykę można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 150 g
  5. Napój owsiany można zastąpić mlekiem

Link do Śniadanie 4– jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6889/sniadanie-500-kcal-zestaw-iv/

Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • witaminy: A, D, E, C, B2, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: fosfor, cynk, mangan, selen i molibden

Śniadanie 4 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, rozwój komórek organizmu oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy i odpornościowy.