Śniadanie I
- 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
- 12 g masła extra
- 20 g kiełbasy krakowskiej suchej (3 plastry)
- 80 g pomidora
- 30 g sera twarogowego tłustego
- 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka)
- 20 g szczypiorku
Energia: 512 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 42
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną o kaloryczności porcji wynoszącej ok. 35 kcal
- Porcję pomidora 80 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 200 g
- Porcję 30 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 37 g twarogu półtłustego
- Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 %
- 20 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa
Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl ➡ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6843/sniadanie-500-kcal-zestaw-i/
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, K, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.
Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednie dla osób z cukrzycą.