Śniadanie I

  • 80 g chleba z żyta i samopszy (2 kromki)
  • 12 g masła extra
  • 20 g kiełbasy krakowskiej suchej (3 plastry)
  • 80 g pomidora
  • 30 g sera twarogowego tłustego
  • 10 g śmietany 18% tłuszczu (około 1 łyżeczka)
  • 20 g szczypiorku

Energia: 512 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 63 g; IG = 42

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości 70 – 90 gramów
  2. Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną o kaloryczności porcji wynoszącej ok. 35 kcal
  3. Porcję pomidora 80 g można zwiększyć albo zastąpić lub uzupełnić innymi warzywami o porcji do 200 g
  4. Porcję 30 g sera twarogowego tłustego można zastąpić porcją 37 g twarogu półtłustego
  5. Porcję 10 g śmietany 18 % można zastąpić porcją 14 g śmietany 12 %
  6. 20 g szczypiorku można zastąpić porcją ok. 50 g dowolnego warzywa

Link do Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl ➡ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6843/sniadanie-500-kcal-zestaw-i/

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogate w:

  • błonnik
  • witaminy: A, K, B1, B6 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy.

Śniadanie 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest odpowiednie dla osób z cukrzycą.