Śniadanie ~ 500 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)
1. Skład śniadania:
- płatki owsiane (50 g)
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (100 g)
- jabłko (60 g)
- orzechy nerkowca (25 g)
- nasiona chia (15 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 497 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 61 g; IG = 34
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
- Jabłko można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ krążenia i nerwowy.
❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7053/sniadanie-500-kcal-owsianka-na-jogurcie-owoc-jablko/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).
❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: