tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
Owsianka

Śniadanie ~ 500 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)

1. Skład śniadania:

  • płatki owsiane (50 g)
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (100 g)
  • jabłko (60 g)
  • orzechy nerkowca (25 g)
  • nasiona chia (15 g)

Kaloryczność i makroskładniki:

Energia: 497 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 61 g; IG = 34

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
  2. Jabłko można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)

2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania

Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:

  • jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ krążenia i nerwowy.

❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7053/sniadanie-500-kcal-owsianka-na-jogurcie-owoc-jablko/

Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:

Analiza spożycia składników odżywczych

Zdjęcie 1 z 1

Pasek zielony wskazuje na spożycie, natomiast pasek czerwony na niedobór lub nadmiar danego składnika. Pierwsza kreska od lewej oznacza spożycie zalecane, natomiast kreska na prawo od niej spożycie dopuszczalne.

3. Analiza śniadania w Programie DrDietman

Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Sniadanie owsianka jablko 500 1 1024x557 - Śniadanie ~ 500 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).

❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: