Śniadanie ~ 500 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – gruszka)
1. Skład śniadania:
- płatki owsiane (60 g)
- jogurt grecki (125 g)
- gruszka (75 g)
- orzechy nerkowca (15 g)
- nasiona chia (10 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 525 kcal; Białko: 23 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 66 g; IG = 35
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
- Gruszkę można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: A, B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i selen
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, rozwój komórek organizmu, oraz układ krwiotwórczy i nerwowy.
❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7043/sniadanie-500-kcal-owsianka-na-jogurcie-owoc-gruszka/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4,5 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).
❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: