Śniadanie ~ 500 kcal: jogurt, pieczywo, migdały
1. Skład śniadania:
- jogurt naturalny (215 g)
- bułka żytnia pełnoziarnista (80 g)
- masło (4 g)
- ser żółty (20 g)
- pomidor (60 g)
- migdały (10 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 499 kcal; Białko: 24 g; Tłuszcze: 20 g; Węglowodany: 55 g; IG = 56
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Bułkę żytnią pełnoziarnistą można zastąpić bułką z innej mąki pełnoziarnistej
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
- Migdały można zastąpić innymi orzechami (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: B1, B2, B5, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, potencję, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ krwiotwórczy i nerwowy.
❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇
https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7044/sniadanie-500-kcal-jogurt-pieczywo-migdaly/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny.
❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: