Śniadanie ~ 500 kcal: jabłko, pieczywo, ser, warzywa, migdały
1. Skład śniadania:
- jabłko (60 g)
- bułka żytnia (80 g)
- masło (4 g)
- ser żółty (40 g)
- pomidor (50 g)
- papryka czerwona (45 g)
- migdały (10 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 488 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 52 g; IG = 61
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Bułkę żytnią można zastąpić bułką z innej mąki
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- witaminy: A, E, C, B1, B2, B3, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- składniki bioaktywne: karotenoidy
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ odpornościowy, krwiotwórczy i nerwowy.
❗Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7048/sniadanie-500-kcal-jablko-pieczywo-ser-warzywa-migdaly/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).
❗Zobacz nasze najnowsze wpisy: