tr?id=287571818558943&ev=PageView &noscript=1
Śniadanie

Śniadanie ~ 500 kcal: jabłko, pieczywo, ser, warzywa, migdały

1. Skład śniadania:

  • jabłko (60 g)
  • bułka żytnia (80 g)
  • masło (4 g)
  • ser żółty (40 g)
  • pomidor (50 g)
  • papryka czerwona (45 g)
  • migdały (10 g)

Kaloryczność i makroskładniki:

Energia: 488 kcal; Białko: 21 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 52 g; IG = 61

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Bułkę żytnią można zastąpić bułką z innej mąki
  2. Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)

2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania

Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • witaminy: A, E, C, B1, B2, B3, B9 (kwas foliowy) i B12
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
  • składniki bioaktywne: karotenoidy

Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ odpornościowy, krwiotwórczy i nerwowy.

❗Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7048/sniadanie-500-kcal-jablko-pieczywo-ser-warzywa-migdaly/

Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:

Analiza spożycia składników odżywczych

Zdjęcie 1 z 1

Pasek zielony wskazuje na spożycie, natomiast pasek czerwony na niedobór lub nadmiar danego składnika. Pierwsza kreska od lewej oznacza spożycie zalecane, natomiast kreska na prawo od niej spożycie dopuszczalne.

3. Analiza śniadania w Programie DrDietman

Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

500 k 1024x561 - Śniadanie ~ 500 kcal: jabłko, pieczywo, ser, warzywa, migdały

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).

❗Zobacz nasze najnowsze wpisy: