Śniadanie ~ 500 kcal: jabłko, pieczywo, migdały
1. Skład śniadania:
- jabłko (120 g)
- bułka żytnia (80 g)
- masło (4 g)
- kiełbasa krakowska sucha (15 g)
- ser żółty (20 g)
- pomidor (50 g)
- migdały (16 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 497 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 22 g; Węglowodany: 57 g; IG = 60
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: E, C, B1, B2, B3 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, włosy, paznokcie, wzrost i rozwój kości i zębów, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ odpornościowy i nerwowy.
❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7051/sniadanie-500-kcal-jablko-pieczywo-migdaly/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 4 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 3 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~500 kcal).
❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: