Śniadanie ~ 400 kcal: pieczywo, ser, warzywa
1. Skład śniadania:
- bułka żytnia (80 g)
- masło (4 g)
- ser żółty (40 g)
- pomidor (40 g)
- papryka czerwona (45 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 402 kcal; Białko: 20 g; Tłuszcze: 17 g; Węglowodany: 44 g; IG = 65
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Bułkę żytnią można zastąpić bułką z innej mąki
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, E, C, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i molibden
- składniki bioaktywne: karotenoidy
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: skórę, wzrost i rozwój kości i zębów, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ pokarmowy, odpornościowy, krwiotwórczy i nerwowy.
❗Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7047/sniadanie-400-kcal-pieczywo-ser-warzywa/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 3,5 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 4 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~400 kcal).
❗Zobacz nasze najnowsze wpisy: