Śniadanie ~ 400 kcal: pieczywo, pomidor, migdały
1. Skład śniadania:
- bułka żytnia (80 g)
- masło (4 g)
- kiełbasa krakowska sucha (15 g)
- ser żółty (20 g)
- pomidor (50 g)
- migdały (8 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 400 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 18 g; Węglowodany: 42 g; IG = 68
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- witaminy: B1, B2, B3 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ nerwowy.
❗Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7050/sniadanie-400-kcal-pieczywo-pomidor-migdaly/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 3,5 godziny. Jest to dobre dla osób, które spożywają 4 posiłki dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~400 kcal).
❗Zobacz nasze najnowsze wpisy: