Owsianka

Śniadanie ~ 400 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)

1. Skład śniadania:

  • płatki owsiane (50 g)
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (80 g)
  • jabłko (60 g)
  • orzechy nerkowca (15 g)
  • nasiona chia (10 g)

Kaloryczność i makroskładniki:

Energia: 394 kcal; Białko: 14 g; Tłuszcze: 15 g; Węglowodany: 55 g; IG = 36

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
  2. Jabłko można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)

2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania

Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:

  • błonnik
  • witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i selen
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ nerwowy.

❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7052/sniadanie-400-kcal-owsianka-na-jogurcie-owoc-jablko/

Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:

Analiza spożycia składników odżywczych

Zdjęcie 1 z 1

Pasek zielony wskazuje na spożycie, natomiast pasek czerwony na niedobór lub nadmiar danego składnika. Pierwsza kreska od lewej oznacza spożycie zalecane, natomiast kreska na prawo od niej spożycie dopuszczalne.

❗ Zobacz nasze inne wpisy: