Śniadanie ~ 400 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)
1. Skład śniadania:
- płatki owsiane (50 g)
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (80 g)
- jabłko (60 g)
- orzechy nerkowca (15 g)
- nasiona chia (10 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 394 kcal; Białko: 14 g; Tłuszcze: 15 g; Węglowodany: 55 g; IG = 36
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
- Jabłko można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- błonnik
- witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i selen
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ nerwowy.
❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7052/sniadanie-400-kcal-owsianka-na-jogurcie-owoc-jablko/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
❗ Zobacz nasze inne wpisy: