Owsianka

Śniadanie ~ 300 kcal: owsianka na jogurcie (owoc – jabłko)

1. Skład śniadania:

  • płatki owsiane (40 g)
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (70 g)
  • jabłko (60 g)
  • orzechy nerkowca (10 g)
  • nasiona chia (5 g)

Kaloryczność i makroskładniki:

Energia: 299 kcal; Białko: 10 g; Tłuszcze: 10 g; Węglowodany: 44 g; IG = 36

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Płatki owsiane można zastąpić np. płatkami orkiszowymi
  2. Jabłko można zastąpić innym owocem o niskim IG (w podobnej ilości)

2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania

Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:

  • błonnik
  • witaminy: A, B1 i B9 (kwas foliowy)
  • składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan
  • żywe kultury bakterii jogurtowych

Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, skórę, włosy, paznokcie, rozwój komórek organizmu, mikroflorę jelitową, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ nerwowy.

❗ Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6984/sniadanie-300-kcal-platki-owsiane-jogurt-jablko/

Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:

Analiza spożycia składników odżywczych

Zdjęcie 1 z 1

Pasek zielony wskazuje na spożycie, natomiast pasek czerwony na niedobór lub nadmiar danego składnika. Pierwsza kreska od lewej oznacza spożycie zalecane, natomiast kreska na prawo od niej spożycie dopuszczalne.

❗ Zobacz nasze inne wpisy: