Śniadanie ~ 300 kcal: jogurt, pieczywo, wędlina, migdały
1. Skład śniadania:
- jogurt naturalny (160 g)
- bułka żytnia pełnoziarnista (40 g)
- masło (2 g)
- kiełbasa krakowska sucha (15 g)
- pomidor (50 g)
- migdały (8 g)
Kaloryczność i makroskładniki:
Energia: 291 kcal; Białko: 16 g; Tłuszcze: 11 g; Węglowodany: 32 g; IG = 52
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Bułkę żytnią pełnoziarnistą można zastąpić bułką z innej mąki pełnoziarnistej
- Pomidor można zastąpić np. ogórkiem (w podobnej ilości)
- Kiełbasę krakowską suchą można zastąpić dowolną wędliną (w podobnej ilości)
2. Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne śniadania
Omawiane śniadanie jest szczególnie bogate w:
- witaminy: B1, B2, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, selen i molibden
- żywe kultury bakterii jogurtowych
Przedstawione śniadanie ma szczególnie korzystny wpływ na: wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, rozwój komórek organizmu, ciśnienie tętnicze, gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz układ krwiotwórczy i nerwowy.
❗Tu zobaczysz pełną wartość odżywczą śniadania ⬇ https://www.jedzdobrze.pl/produkt/7049/sniadanie-300-kcal-jogurt-pieczywo-wedlina-migdaly/
Poniżej wartość odżywcza śniadania w formie graficznej:
3. Analiza śniadania w Programie DrDietman
Poniżej przedstawiamy analizę śniadania wygenerowaną w Programie DrDietman ⬇

Jest to kalograf – wykres, obrazujący tempo wchłaniania posiłku. Widać z niego, że omawiane śniadanie zostało wchłonięte w około 3 godziny. Jest to optymalne dla osób, które spożywają 5 posiłków dziennie (a dla takich dedykowane są jadłospisy~300 kcal).
❗Zobacz nasze najnowsze wpisy: