Przepis na zdrowe pierniczki
Składniki:
-> 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -> 150 g mąki pełnoziarnistej -> 1 jajko -> 200 g miodu -> 75 g erytrytolu -> 25 g masła -> 0,5 opakowania przyprawy do pierników -> 1 łyżka kakao -> 1 łyżeczka sody oczyszczonej |
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy na małym ogniu, aż do roztopienia się miodu.
- Następnie dodajemy erytrytol, przyprawę do pierników i masło, po czym dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Gdy wszystko się ładnie wymiesza, zostawiamy masę do lekkiego wystygnięcia (na ok. 5-7 minut).
- Czekając na wystygnięcie, do osobnej miski wsypujemy obie mąki, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy jajko.
- Do miski z mąką dodajemy naszą mieszaninę z garnka.
- Dokładnie mieszamy całą zawartość, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
- Wstawiamy wyrobione już ciasto na około 0,5 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto (dość cienko). Jeśli ciasto się klei, dodajemy trochę mąki do ciasta i jednocześnie smarujemy mąką wałek. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas, jak zauważamy, że znów ciasto się lepi.
- Wykrawamy pierniczki za pomocą foremek.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut. Pilnujemy czasu, bo lubią się spiec.
- Po upieczeniu pozostawiamy na ok. 1-2 godziny do ostygnięcia. Potem możemy dekorować wg uznania. Pierniczki nadają się do zjedzenia od razu po upieczeniu.