sprawdzanie pierniki scaled - Przepis na zdrowe pierniczki

Przepis na zdrowe pierniczki

Składniki:

-> 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-> 150 g mąki pełnoziarnistej
-> 1 jajko
-> 200 g miodu
-> 75 g erytrytolu
-> 25 g masła
-> 0,5 opakowania przyprawy do pierników
-> 1 łyżka kakao
-> 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy na małym ogniu, aż do roztopienia się miodu.
  2. Następnie dodajemy erytrytol, przyprawę do pierników i masło, po czym dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Gdy wszystko się ładnie wymiesza, zostawiamy masę do lekkiego wystygnięcia (na ok. 5-7 minut).
  3. Czekając na wystygnięcie, do osobnej miski wsypujemy obie mąki, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy jajko.
  4. Do miski z mąką dodajemy naszą mieszaninę z garnka.
  5. Dokładnie mieszamy całą zawartość, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto.
  6. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
  7. Wstawiamy wyrobione już ciasto na około 0,5 godziny do lodówki.
  8. Po wyjęciu ciasta z lodówki, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto (dość cienko). Jeśli ciasto się klei, dodajemy trochę mąki do ciasta i jednocześnie smarujemy mąką wałek. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas, jak zauważamy, że znów ciasto się lepi.
  9. Wykrawamy pierniczki za pomocą foremek.
  10. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut. Pilnujemy czasu, bo lubią się spiec. 
  11. Po upieczeniu pozostawiamy na ok. 1-2 godziny do ostygnięcia. Potem możemy dekorować wg uznania. Pierniczki nadają się do zjedzenia od razu po upieczeniu.