Poprawianie odżywiania – etap drugi
Po czterech tygodniach dana osoba powinna spisać swoje menu z ostatniego tygodnia i przesłać ten spis dietetykowi, który wpisze go do Programu DrDietman. Zwykle okazuje się, że dobrane na wyczucie porcje nie są jeszcze odpowiedniej wielkości. Dietetyk powinien je ocenić i przedstawić uwagi odrębnie dla każdego posiłku. Powinien wskazać co należy w nim zmienić, czyli spożycie jakiego składnika zwiększyć lub zmniejszyć, żeby posiłki miały odpowiednią kaloryczność. Zwykle dana osoba je uwzględnia, bo ma świadomość, że dotychczasowe jej decyzje żywieniowe były przypadkowe. Opisane czynności należy powtarzać, co miesiąc, przez okrągły rok. Kaloryczność posiłków dobieranych na wyczucie będzie w coraz większym stopniu zbliżała się do pożądanej. U danej osoby wzrośnie wyczucie dobrze dobranej porcji, bo wszystkie zostaną zapamiętane w oczach.
Jakie będą efekty?
Spożywanie porcji podobnej wielkości spowoduje dostosowanie się do nich objętości żołądka. Stąd w związku ze zbliżaniem się do spożycia w całości danego posiłku, żołądek zacznie wykazywać napełnienie, co będzie odczytywane jako sytość. Chęć kontynuowania jedzenia ustanie. Nie wróci po częściowym opróżnieniu się żołądka, bo pojawią się sygnały z podwzgórza. U danej osoby powstanie wrażenie, że skoro je do syta, to znaczy, iż może jeść tyle, ile chce. Będzie to dla niej przyjemne.