Papryka czerwona

Papryka czerwona – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne

Wstęp

Papryka należy do najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Występuje w różnych kolorach m.in. w czerwonym, żółtym czy zielonym. Jej największymi europejskimi producentami są Hiszpania i Turcja. Warto przy tym podkreślić, iż Polska jest liderem w produkcji papryki w Europie Środkowo-Wschodniej.

Wartość odżywcza

100 g omawianej papryki czerwonej dostarcza średnio 31 kcal, około 6,5 g węglowodanów, w tym około 4 g cukrów, nieco ponad 1 g białka, 0,5 g tłuszczu, 2 g błonnika oraz śladowe ilości soli.

Papryka czerwona jest źródłem beta-karotenu, likopenu, witamin: C, E, i pirydoksyny a także potasu. Zawiera też wiele innych witamin i składników mineralnych, lecz w mniejszych ilościach.

Właściwości zdrowotne

Obecny w papryce beta-karoten to barwnik roślinny, należący do grupy karotenoidów. Jest prekursorem witaminy A. Substancja ta wpływa pozytywnie na nasz wzrok, do tego wykazuje właściwości przeciwutleniające, zmniejszając przy tym ryzyko powstawania nowotworów. Przeciwdziała też przedwczesnemu starzeniu się skóry i sprzyja regeneracji błon śluzowych. Witamina C zaś wzmacnia system immunologiczny organizmu oraz zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Zwiększa też przyswajalność żelaza niehemowego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian.

Niektórym może to się wydawać zaskakujące, ale porcja papryki czerwonej, czyli około 100 g, zapewnia 180% średniego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jako, że nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem ryzyko przedawkowania nam nie grozi. Nadto EFSA nie ustaliła maksymalnej bezpiecznej dziennej dawki dla tej witaminy. Zawarty w papryce potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Wpływa też na gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu.

Papryka czerwona ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, do tego zawiera mniej niż 10 g węglowodanów w 100 g, więc może być spożywana przez osoby z cukrzycą. Jednak z zachowaniem odpowiedniej kontroli.

Omawiane warzywo jest łatwe do wkomponowania w codzienny jadłospis, zarówno w postaci surowej, jak i w potrawach.

Chcesz wiedzieć więcej o różnych produktach żywnościowych 🤔

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych

❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: