Obiad VI

  • makaron pszenny razowy, gotowany (150 g)
  • przecier pomidorowy (60 g)
  • kukurydza konserwowa (15 g)
  • papryka czerwona (50 g)
  • ser gouda (30 g)
  • oliwa z oliwek (10 ml)

Energia: 412 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 18 g; Węglowodany: 49 g; IG = 48

Ewentualne zmiany w jadłospisie:

  1. Makaron pszenny razowy można zastąpić innym makaronem razowym
  2. Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 100 g
  3. Ser gouda można zastąpić innym serem tłustym
  4. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem lnianym lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (w tej samej ilości)

Link do Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6964/obiad-400-kcal-zestaw-vi/

Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • błonnik
  • witaminy: A, E, C i B6
  • składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, miedź, selen i molibden
  • składniki bioaktywne: likopen

Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, odpornościowy i krążenia.