Obiad VI
- makaron pszenny razowy, gotowany (150 g)
- przecier pomidorowy (60 g)
- kukurydza konserwowa (15 g)
- papryka czerwona (50 g)
- ser gouda (30 g)
- oliwa z oliwek (10 ml)
Energia: 412 kcal; Białko: 18 g; Tłuszcze: 18 g; Węglowodany: 49 g; IG = 48
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Makaron pszenny razowy można zastąpić innym makaronem razowym
- Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem w ilości do 100 g
- Ser gouda można zastąpić innym serem tłustym
- Oliwę z oliwek można zastąpić olejem lnianym lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (w tej samej ilości)
Link do Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6964/obiad-400-kcal-zestaw-vi/
Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal jest szczególnie bogaty w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: A, E, C i B6
- składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, miedź, selen i molibden
- składniki bioaktywne: likopen
Obiad 6 – jadłospis wzorcowy 400 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, wzrost i rozwój kości i zębów, mikroflorę jelitową, skórę, włosy, paznokcie oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, odpornościowy i krążenia.