Obiad I
- Puree fasolowo – kalafiorowe (150 g)
- łosoś pieczony (60 g)
- cytryna (20 g)
- kapusta kiszona (200 g)
- olej lniany tłoczony na zimno (12 ml)
- papryka czerwona (45 g)
- chleb żytni z samopszą (30 g)
Energia: 478 kcal; Białko: 27 g; Tłuszcze: 23 g; Węglowodany: 43 g; IG = 19
Ewentualne zmiany w jadłospisie:
- Puree fasolowo-kalafiorowe można zastąpić innym rodzajem puree warzywnego w ilości 150 g
- Kapustę kiszoną można zastąpić ogórkami kiszonymi
- Olej lniany można zastąpić olejem rzepakowym (tłoczonym na zimno) lub oliwą z oliwek w ilości do 15 ml
- Paprykę czerwoną można zastąpić dowolnym warzywem (w tej samej ilości)
- Chleb żytni z samopszą można zastąpić dowolnym chlebem razowym w ilości do 40 g
Link do Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal w Tabelach Wartości Odżywczych Portalu jedzdobrze.pl 👉 https://www.jedzdobrze.pl/produkt/6929/obiad-500-kcal-zestaw-nr-1-dla-osob-z-cukrzyca/
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal jest szczególnie bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- błonnik
- witaminy: A, D, E, K, C, B1, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i B12
- składniki mineralne: potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, selen i molibden
- bakterie fermentacji mlekowej
Obiad 1 – jadłospis wzorcowy 500 kcal ma szczególnie korzystny wpływ na: oczy, mózg, skórę, mikroflorę jelitową, potencję oraz pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, krwiotwórczy, odpornościowy i krążenia.