Morele

Morele – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Morele, podobnie jak czereśnie czy brzoskwinie, należą do owoców pestkowych. Są to niewielkie, złoto – pomarańczowe owoce, o aksamitnym miąższu. W porównaniu z brzoskwiniami są niezbyt soczyste, ale zdecydowanie słodsze.

Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

100 g moreli dostarcza średnio 48 kcal, około 11 g węglowodanów, w tym około 9 g cukrów, około 1,5 g białka, około 0,5 g tłuszczu oraz 2 g błonnika.

Morele zawierają duże ilości beta-karotenu, roślinnej formy witaminy A. Spożywanie dużych ilości beta-karotenu zapewnia ochronę przed nowotworami. Do tego beta-karoten zapobiega odkładaniu się cholesterolu w postaci blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic, przeciwdziała więc wystąpieniu choroby wieńcowej serca.

Oprócz tego morele są dobrym źródłem witaminy C, potasu i miedzi. Witamina C sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego. Do tego wspomaga tworzenie kolagenu. Białko to poprawia kondycję i elastyczność skóry. Z kolei potas wraz z sodem reguluje równowagę wodno-elektrolitową organizmu oraz utrzymuje prawidłowy rytm serca. Stabilizuje także ciśnienie tętnicze krwi. Natomiast miedź wpływa na zdrowy stan skóry, włosów i paznokci.

Obecny w morelach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Do tego pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości na dłużej. Warto przy tym wspomnieć, iż spożywanie produktów bogatych w błonnik zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.

Morele zawierają także luteinę i zeaksantynę. Substancje te wpływają korzystnie na nasz wzrok, obniżając ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w przyszłości. W morelach są obecne również silne przeciwutleniacze – flawonoidy, w tym kwas chlorogenowy czy kwercetyna. Związki te hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszając przy tym prawdopodobieństwo powstawania nowotworów. Wykazują także ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Morele mają średni indeks glikemiczny, dlatego nie są zalecane dla osób z cukrzycą.

Morele najlepiej spożywać bezpośrednio, mogą także stanowić składnik dżemów, konfitur czy owsianek.

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych