Maliny

Maliny – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Maliny należą do rodziny różowatych. Spośród wielu gatunków malin, najbardziej znana jest malina właściwa. Wyróżnia się ona intensywnym czerwonym kolorem i przyjemnym słodkim smakiem.

Maliny występują w niemal całej Europie i północnej Azji. Co ciekawe, Polska należy do największych światowych producentów malin. Największa krajowa produkcja realizowana jest w województwie lubelskim.

Wartość odżywcza

100 g malin dostarcza średnio 52 kcal, około 12 g węglowodanów, w tym około 5 g cukrów, nieco ponad 1 g białka, i około 0,5 g tłuszczu, oraz 6,5 g błonnika.

Obecne w malinach pektyny, czyli frakcja rozpuszczalna błonnika pokarmowego, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Do tego chronią przed nowotworami przewodu pokarmowego. Maliny zawierają też kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz wiele witamin i składników mineralnych. Maliny stanowią bogactwo witaminy C. Wspomaga ona układ immunologiczny. Jest także przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Do tego odpowiada za młody wygląd skóry, gdyż wspiera produkcję kolagenu, którego wraz z wiekiem ubywa.

Właściwości zdrowotne

Za właściwości prozdrowotne malin w głównej mierze odpowiadają antyoksydanty reprezentowane przez polifenole (kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany), a także witaminę C. Owoce te dzięki właściwościom przeciwutleniającym zapobiegają dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, co dowodzi o ich właściwościach prozdrowotnych oddziałujących na układ sercowo-naczyniowy. Jednym z przeciwutleniaczy jest kwas elagowy. Wykazuje on właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Co ciekawe maliny mają podobną zawartość przeciwutleniaczy co truskawki. Warto przy tym wspomnieć, iż zawartość substancji bioaktywnych w malinach zależy od: odmiany, czasu zbioru, poziomu dojrzałości, warunków środowiskowych i rodzaju zastosowanych technik rolniczych.

Maliny mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 26, zawierają jednak więcej niż 10g węglowodanów w 100g, dlatego nie są zalecane dla osób z cukrzycą. Należy jednak przy tym zaznaczyć, iż ważne jest nie tyle co jemy, ale przede wszystkim ile czego jemy, i łącznie z czym. Stąd prosty wniosek, że osoba z cukrzycą może wkomponować maliny w posiłek o dobrym składzie.

Ze względu na dużą zawartość salicylanów w malinach, ostrożność z ich spożywaniem powinny zachować osoby cierpiące na nadwrażliwość na salicylany.

Zastosowanie

Maliny można spożywać bezpośrednio. Stanowią też składnik soków, syropów czy dżemów. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do jogurtów, muesli, płatków śniadaniowych, koktajli, naleśników, ciast czy w postaci deseru z bitą śmietaną.

Jakie wybierać i jak przechowywać?

Świeże maliny są bardzo nietrwałe. Najlepiej zatem kupować te od lokalnych producentów. Wybierając maliny warto im się dokładnie przyjrzeć, celem sprawdzenia czy mają dobrą strukturę oraz czy nie ma owoców spleśniałych.

Najlepszą metodą na przechowywanie malin jest mrożenie*. Pozwala to zachować ich cenne składniki, z których możemy korzystać również poza sezonem.

*Jeśli chcemy nabyć mrożone maliny w sklepie, zwróćmy uwagę czy opakowanie nie zostało uszkodzone, oraz czy jego zawartość jest sypka. Gdy mrożonka tworzy jednolity blok, znaczy to, że była niewłaściwie przechowywana. Co sprzyja rozwojowi patogenów.

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych