Gruszki

Gruszki – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Gruszka to owoc drzewa należącego do rodziny różowatych. Do Europy gruszka przybyła ze starożytnej Persji.

Wartość odżywcza

100g gruszek dostarcza średnio 57 kcal, 15g węglowodanów w tym 10g cukrów, 0,1g tłuszczu, około 0,5g białka, oraz około 3g błonnika.

Owoce gruszki zawierają witaminy z grupy B, w tym przede wszystkim kwas foliowy, a także witaminę C i K, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, oraz wiele składników mineralnych, w szczególności: potas, miedź, mangan, chlor i chrom.

Właściwości zdrowotne

Gruszki zawierają dość dużo błonnika pokarmowego, w tym zwłaszcza frakcji rozpuszczalnej – pektyn, dzięki czemu pobudzają trawienie i pracę jelit oraz wydłużają uczucie sytości. Warto przy tym podkreślić, że gruszka zawiera więcej błonnika w 100g świeżego owocu niż banan, śliwki czy jabłko. Dzięki obecności potasu, spożywanie gruszek sprzyja stabilizacji ciśnienia tętniczego krwi a także regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.

Związki obecne w gruszce zapewniają zdrowie układu krążenia i uszczelniają naczynia włosowate, oraz obniżają ryzyko zachorowania na jaskrę. Co ciekawe spożywanie gruszek może przyczynić się też do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udarów mózgu. Uważa się, że ten ochronny mechanizm związany jest z zawartymi w nich polifenolami. Dzięki nim spożycie gruszek może przyczyniać się do hamowania procesów zapalnych w naszym organizmie, a to zapobiega rozwojowi wielu chorób.

Gruszki – dla kogo?

Gruszki mają niski indeks glikemiczny, ale zawierają więcej niż 10g węglowodanów/100g, tym niemniej mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą. Jednak pod odpowiednią kontrolą.

Z kolei osoby z nawracającymi problemami trawiennymi powinny pamiętać o tym, aby sięgać tylko po bardzo dojrzałe, miękkie lub pieczone gruszki.

Warto podkreślić, iż gruszki powinny włączyć do swojej codziennej diety osoby chorujące na dnę moczanową, artretyzm czy reumatyzm, gdyż sprzyjają obniżeniu stężenia kwasu moczowego.

Zastosowanie

Gruszki można jeść na surowo (bezpośrednio czy jako dodatek do jogurtu) lub w formie kompotu czy soku. Doskonale nadają się również na dżemy, marmolady czy inne przetwory.

Chcesz wiedzieć więcej o różnych produktach żywnościowych 🤔

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych