Golonka z chrupiącą skórką
Składniki:
- 3-4 golonki (w zależności od liczby osób)*
- 3-4 duże marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- Seler (średniej wielkości)
- 1 por
- Główka czosnku
- Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
- ¼ szklanki piwa ciemnego
- gorczyca mielona
Sposób przygotowania:
- Golonki, jeśli wymagają usunięcia sierści, opalamy nad gazem i dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
- Golonki zalewamy zimną wodą, do której dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
- Całość zostawiamy na noc w gorącym rosole.
- Następnego dnia przekładamy mięso i warzywa na blachę, zalewamy pozostałym rosołem na wysokość 2-3 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podczas pieczenia, całość podlewamy piwem z odrobiną zmielonej gorczycy. Pieczemy do zarumienienia się skórki (około 30 minut).
*Przepis na 3-4 porcje