golonka 2 - Golonka z chrupiącą skórką

Golonka z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 3-4 golonki (w zależności od liczby osób)*
  • 3-4 duże marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • Seler (średniej wielkości)
  • 1 por
  • Główka czosnku
  • Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
  •  ¼ szklanki piwa ciemnego
  •  gorczyca mielona

Sposób przygotowania:

  1. Golonki, jeśli wymagają usunięcia sierści, opalamy nad gazem i dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
  2. Golonki zalewamy zimną wodą, do której dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  3. Całość zostawiamy na noc w gorącym rosole.
  4. Następnego dnia przekładamy mięso i warzywa na blachę, zalewamy  pozostałym rosołem na wysokość 2-3 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podczas pieczenia, całość podlewamy piwem z odrobiną zmielonej gorczycy. Pieczemy do zarumienienia się skórki (około 30 minut).

*Przepis na 3-4 porcje