Figa

Figa świeża – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Wstęp

Figa jest owocem figowca pospolitego należącego do rodziny morwowatych. Rośnie w Afryce i krajach śródziemnomorskich. Spotykana jest również w tropikalnych rejonach Azji, a także w USA, Australii i Ekwadorze.

Figa ma gruszkowaty kształt, a z zewnątrz ma brunatno-fioletową barwę, zaś jej środek jest soczyście czerwony. Figi świeże są soczyste, bardzo słodkie, a ich konsystencja to połączenie miąższu z chrupkością nasion.

Przed spożyciem figę wystarczy umyć pod bieżącą wodą, podzielić na cząstki, i spożyć miąższ łyżeczką.

Wartość odżywcza

100g figi świeżej dostarcza średnio 74kcal, 19g węglowodanów, w tym 8g cukrów, mniej niż 1g białka, mniej niż 0,5g tłuszczu, oraz około 3g błonnika.

Zawiera takie składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk oraz witaminy: A, C, E i K, witaminy z grupy B, a także beta-karoten. Warto wspomnieć, iż świeże figi są mniej kaloryczne i zawierają więcej beta karotenu, niż suszone.

Właściwości zdrowotne

Najnowsze badania dowodzą, że figi mają działanie antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Natomiast dzięki temu, że są dobrym źródłem potasu, pomagają kontrolować ciśnienie krwi. Zawierają także flawonoidy należące do przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Do tego uszczelniają naczynia krwionośne i normalizują ciśnienie krwi. Flawonoidy obniżają także ryzyko powstania zakrzepów.

Figi dzięki obecności błonnika wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo błonnik pokarmowy, pomaga obniżać poziom cholesterolu, a co za tym idzie – chroni przed takimi schorzeniami jak udar mózgu czy miażdżyca. Z kolei witaminy A, C oraz E wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, poprawiają wygląd skóry, opóźniają także procesy starzenia się, i wzmacniają odporność.

Zastosowanie

Świeże figi można wykorzystać jako dodatek do sałatek, deserów czy koktajli. Ich słodki smak doskonale komponuje się ze słonym serem feta, jak również z serami pleśniowymi.

Chcesz wiedzieć więcej o różnych produktach żywnościowych 🤔

❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych

❗ Zobacz nasze najnowsze wpisy: