Czym można zamienić frytki, bułki i słodycze?

Czym można zamienić frytki, bułki i słodycze?

Jakie produkty, zdaniem dietetyka, powinny być stopniowo ograniczane?

Nie da się zaprzeczyć, że najczęstszym powodem, stopniowo doprowadzającym do nadwagi, jest nadmierne dostarczanie organizmowi kalorii z pożywieniem. Jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, wobec spożywania konkretnych produktów, to możemy jeść to, na co mamy ochotę. Niemniej jednak, są takie pokarmy, które mimo walorów smakowych, charakteryzują się stosunkowo wysoką kalorycznością i jednocześnie niską wartością odżywczą. Należą do nich np. frytki, bułki, słodycze i inne produkty bogate w przetworzone węglowodany szybkowchłanialne.

Aby zapewnić właściwe odżywienie organizmu, warto stosować zbilansowany sposób odżywiania. W celu urozmaicenia diety, można korzystać z zamienników produktów, do których zaliczają się np.:

  • smażone  frytki → pieczone lub suszone kawałki batata, selera, buraka;
  • jasne pieczywo → pieczywo razowe pełnoziarniste, graham;
  • słodycze → wyroby na bazie naturalnych płatków zbożowych, gorzkiej czekolady, owoców, z dodatkiem oliwy z oliwek, zamiast margaryny twardej i/lub oleju palmowego oraz cukru i oczyszczonej mąki;
  • dosładzane dżemy, warzywa konserwowe → mrożone warzywa i owoce;
  • hamburger, hot-dog → kanapka z chudą wędliną, jajkiem i warzywem;
  • dosładzane napoje, woda smakowa → woda mineralna, kranówka, np. z dodatkiem soku, plastrów cytrusów;
  • śmietana → jogurt naturalny; 
  • masło → awokado;
  • cukier → ksylitol, erytrytol

Dietetycy z Programu DrDietman pomogą Ci w doborze odpowiednich zamienników.