Czereśnie – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Czereśnia pod względem botanicznym jest „pestkowcem”, należącym do rodziny różowatych. Inne owoce pestkowe to: brzoskwinie, morele czy śliwki. Wiodącymi producentami czereśni są: Turcja, USA, Iran czy Hiszpania.
Wartość odżywcza
100 g czereśni dostarcza średnio 58 kcal, około 14,5 g węglowodanów, w tym około 13 g cukrów, 1 g białka, 0,3 g tłuszczu oraz 1,3 g błonnika.
Czereśnie są niezłym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawierają też wiele innych witamin i składników mineralnych, ale w mniejszych ilościach.
Witamina C wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Do tego jest niezbędna do tworzenia kolagenu – substancji wiążącej komórki tkanki łącznej.
Potas sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.
Właściwości zdrowotne
Czereśnie są skarbnicą antyoksydantów. Związki te chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki czemu wykazują działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Do tego wzmacniają naczynia krwionośne, oraz wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Wśród antyoksydantów w czereśniach są obecne głównie flawonole i antocyjany. Antocyjanów jest tym więcej, im ciemniejsze są czereśnie. Z innych antyoksydantów warto także wymienić kwercetynę. Substancja ta posiada bowiem jeden z najwyższych potencjałów antyoksydacyjnych wśród związków bioaktywnych.
Co ciekawe czereśnie zawierają znaczne ilości melatoniny, czyli hormonu produkowanego w organizmie przez szyszynkę. Melatonina spełnia funkcje regulujące rytm dobowy i wpływa na zdrowy sen. A zatem częste spożycie czereśni może naturalnie wspomóc organizm w przypadku występujących zaburzeń snu.
Czereśnie mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 22, zawierają jednak dość dużo cukrów prostych, dlatego też nie są zalecane dla osób z cukrzycą. Należy jednak przy tym zaznaczyć, iż ważne jest nie tyle co jemy, ale przede wszystkim ile czego jemy, i łącznie z czym. Stąd prosty wniosek, że osoba z cukrzycą może wkomponować czereśnie w posiłek o dobrym składzie.
Kiedy i jakie kupować czereśnie?
Zbiory czereśni zaczynają się na początku czerwca i trwają do końca lipca. Najlepiej kupować owoce duże, błyszczące, jędrne, a także bez oznak zepsucia i gnicia.
Zastosowanie czereśni
Nabyte czereśnie najlepiej od razu umyć i zjeść, ale można je także przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie czereśni jest również przygotowanie z nich przetworów – dżemów, konfitur czy kompotów.
❗ Zobacz opinie naszych ekspertów o produktach spożywczych